RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Κοπεγχάγη - Γιουβέντους (17/09/13)

Και εκεί που πιστεύαμε ότι στη Δανία τα 'χαμε δει όλα, η διοίκηση της Κοπεγχάγης φρόντισε να μας διαψεύσει. Αναδημοσιεύουμε παρακάτω από την ενημερωτική ιστοσελίδα stokokkino.gr τα καψόνια της διοίκησης σε φιλάθλους της ομάδας που δεν έχουν δανέζικη καταγωγή, αλλά είχαν αγοράσει εισιτήριο για τον χτεσινό αγώνα του Τσου.Λου. Τι ακριβώς θεωρούσαν κίνδυνο σε μια ομάδα που μεγάλο κομμάτι του οργανωμένου τμήματος των οπαδών της ασπάζεται αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά πιστεύω (ενδεικτικά δείτε εδώ και εδώ) μόνο οι ίδιοι το ξέρουν... Εκτός κι αν μία τέτοια ενέργεια είναι εντολή εκ των άνωθεν στα πλαίσια (αντι)μεταναστευτικών πολιτικών των "προοδευτικών" χωρών του Βορά... Αναμένουμε την τιμωρία από την ΟΥΕΦΑ (εδώ γελάμε...)...


Οπαδοί, φίλαθλοι, γείτονες, κάτοικοι της ίδιας πόλης… Ξαφνικά χωρισμένοι στα δύο: Οι Δανοί και οι… μη Δανοί. Και όχι, τον διαχωρισμό δεν τον έχει κάνει κάποια ακροδεξιά οργάνωση της Κοπεγχάγης αλλά ο επίσημος σύλλογος της ομάδας – καμάρι της πόλης, της Κοπεγχάγης. 

Όλα ξεκίνησαν με την απόφαση της διοίκησης του συλλόγου να απαγορεύσει την είσοδο στο γήπεδο στους πολίτες μη… Δανικής καταγωγής. Για την ακρίβεια, με email που απέστειλε, ενημέρωνε πως όσοι οπαδοί έχουν ξενικά επίθετα και είχαν προμηθευτεί εισιτήρια για τα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ, δεν θα έχουν δικαίωμα εισόδου στο «Πάρκεν». 

Η δικαιολογία που προέβαλαν οι άνθρωποι του συλλόγου ήταν για «λόγους αποφυγής επεισοδίων»… Όμως, δεν έπεισαν. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν πολλές, με αποκορύφωμα την  καταγγελία που κατέθεσε φίλαθλος στην αστυνομία της πόλης, κατηγορώντας τον σύλλογο για «φυλετικές διακρίσεις». «Πιστεύουμε ότι είναι μια σαφής παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του συντάγματος», δήλωσε ο καταγγέλλων, Κασίφ Ασμάντ, στον τηλεοπτικό σταθμό TV2. 

«Aπαράδεκτο και ρατσιστικό» 

Και φυσικά, η συγκεκριμένη καταγγελία δεν είναι η μοναδική. Πριν από λίγες εβδομάδες, με δηλώσεις του σε διεθνή ΜΜΕ, ο 24χρονος Ατίλα Μομάνι, με καταγωγή από το Ιράν αλλά γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κοπεγχάγη και φανατικός οπαδός του συλλόγου, έδωσε την πραγματική διάσταση του θέματος:  

«Αγόρασα εισιτήρια και για τα τρία παιχνίδια της φάσης των ομίλων, σηκώνοντας χρήματα από τον λογαριασμό μου και έπειτα έλαβα ένα e-mail στο οποίο με ενημέρωσαν πως για λόγους ασφάλειας τα εισιτήρια μου ακυρώνονται. Ολοι θέλουμε μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά είναι απαράδεκτο και ρατσιστικό να φέρονται με αυτό τον τρόπο μόνο σε όσους οπαδούς έχουν ξένα επίθετα. 

Αισθανόμαστε σαν θύματα φυλετικής διάκρισης. Συχνά συναντάμε κρούσματα ρατσισμού στην Δανία αλλά ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό, πως θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με τέτοια συμπεριφορά έτσι σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Η UEFA οφείλει να κάνει κάτι για αυτό». 

Ανάλογη και η έκπληξη του Μασούντ Μπαρίντ: «Είναι η πιο υποτιμητική εμπειρία που είχα στη ζωή μου. Δεν έχω σχέση με καμία από τις τρεις ομάδες – αντιπάλους της Κοπεγχάγης. Απλώς, ήθελα να υποστηρίξω την ομάδα μου», δήλωσε στην εφημερίδα Ekstrabladet. 

Θύμα και ποδοσφαιριστής... 

Στην ίδια μοίρα όμως βρέθηκε και ο πρώην άσος των Ρέιντζερς, Μπαϊράμ Φετάι, ο οποίος μάλιστα μεγάλωσε στην Δανία, αγωνίστηκε στην Εθνική Νέων της Δανίας και ακόμη διατηρεί κατοικία στην πόλη της Κοπεγχάγης.  

«Τι γνώμη έχετε για ένα σύλλογο που δεν επιτρέπει σε ένα φίλαθλο με μη-δανέζικο επίθετο να αγοράσει εισιτήρια για το Τσάμπιονς Λιγκ;», έγραψε ο ποδοσφαιριστής στο twitter του, στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα. 

Ο παίκτης με καταγωγή από την ΠΓΔΜ, πλέον αγωνίζεται στην τουρκική Ντενίζλισπορ, αποκάλυψε μάλιστα πως τα εισιτήρια που προσπάθησε να προμηθευτεί προορίζονταν για μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων και ατόμου με σύνδρομο Down. Η διοίκηση της Κοπεγχάγης είπε «όχι» εξαιτίας του επιθέτου του. 

Πλέον, ζητάει από την UEFA να αναλάβει τις ευθύνες της… Την UEFA που υποτίθεται πως πραγματοποιεί συνεχή καμπάνια ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Μέχρι στιγμής, όμως, μέτρα δεν έχει λάβει… Ο Φετάι περιμένει… Όπως και οι χιλιάδες φίλαθλοι της Κοπεγχάγης και του ποδοσφαίρου που… έτυχε να μην έχουν δανικό επώνυμο. 

ΥΓ. Παλαιότερες σχετικές δημοσιεύσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια: