RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Εκδήλωση στο Ηράκλειο: Ποδόσφαιρο και κοινότητες οπαδών

Οι πηγές μας λένε ότι το βιβλίο θα παρουσιαστεί και εδώ στην Αθήνα άρα μείνετε συντονισμένοι για να μάθετε τις εξελίξεις...



Αντιγράφουμε από το δελτίο τύπου:

Σήμερα το ποδόσφαιρο συνιστά σημαντική δραστηριότητα του ελεύθερου χρόνου, συμπυκνώνει σύνθετες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές λειτουργίες και συγκροτεί έναν ιδιαίτερο χώρο νοήματος, ταυτότητας και συλλογικής δράσης. Ο «βασιλιάς των σπορ» αποτελεί το πιο δημοφιλές άθλημα στις περισσότερες χώρες του κόσμου και οι ποδοσφαιρικοί μικρό κόσμοι συμπυκνώνουν με το δικό τους τρόπο τις κοινωνικές αντιθέσεις και την πολιτισμική κρίση. Το ποδόσφαιρο λειτουργεί ως καταφύγιο πάθους, συναισθηματικής διέγερσης και κοινοτικής δράσης, και ως πεδίο αντιπαλότητας, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις εκβάλλει στον ρατσισμό, τον σεξισμό και τον εθνικισμό.  Στο βιβλίο γεφυρώνονται κριτικές αναγνώσεις για την πολιτική οικονομία και τις σχέσεις εξουσίας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, την παγκοσμιοποίηση και την εμπορευματοποίησή του, τα οπαδικά κινήματα, τις αντιπαλότητες και τις πολιτικές της ταυτότητας στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Στα κείμενα διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ευρώπη (Gary Armstrong, Richard Giulianotti, John Williams, Nicolas Hourcade, Αναστασία Τσουκαλά) και έλληνες μελετητές (Άλκης Αντωνιάδης, Στράτος Γεωργούλας, Δημήτρης Δρένος, Γιάννης Ζαϊμάκης, Νίκος Κοταρίδης, Παντελής Κυπριανός, Γιώργος Νικολακάκης, Μιχάλης Νικολακάκης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Νίκος Σιδέρης, Θοδωρής Σπύρος, Βαγγέλης Τζούκας, Μαρία Τσιμπογιάννη, Θανάσης Τσούμας και Μανόλης Χουμεριανός) παρουσιάζουν σύγχρονες προσεγγίσεις για τις λαϊκές κουλτούρες και τους πολιτισμούς της καθημερινότητας των οπαδικών κόσμων, υπερβαίνοντας προκαταλήψεις του παρελθόντος σχετικά με τη «σοβαρότητα» της επιστημονικής ενασχόλησης με τα λαϊκά αθλήματα. Σήμερα, για τα σύγχρονα ρεύματα επιστημονικής σκέψης η μαζικότητα του ποδοσφαίρου, η διασύνδεσή του με την κοινωνία του θεάματος και την αγορά, τα συμβολικά και αξιακά συστήματα και οι τελετουργίες που το συνοδεύουν το καθιστούν προνομιακό χώρο κοινωνικής έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: