RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Απελευθέρωση του Σαρσάκ

Μετά από 92 μέρες απεργίας πείνας ο Παλαιστίνιος κρατούμενος στις ισραηλινές φυλακές Μαχμούντ Σαρσάκ αφήνεται ελεύθερος... 


Αναδημοσιεύουμε από sentragoal:


Ο 25χρονος Μαχμούντ Σαρσάκ υπήρξε διεθνής με την ομάδα της Παλαιστίνης. Στις 22 Ιουλίου του 2009, κι ενώ διέσχιζε το συνοριακό πέρασμα Έρεζ, για να περάσει από τη Λωρίδα της Γάζας στη Δυτική όχθη και να παίξει σε αγώνα ποδοσφαίρου, συνελήφθη και φυλακίστηκε στο Ισραήλ. Ο Σαρσάκ παραμένει φυλακισμένος εδώ και σχεδόν τρία χρόνια υπό τον ισραηλινό νόμο περί «παράνομου μαχητή», χωρίς να του έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες ή να έχει δικαστεί. Κατηγορείται ωστόσο ότι υπήρξε ενεργό μέλος της ισλαμικής Τζιχάντ, παρά την επίμονη άρνηση του ίδιου.

Στις 19 Μαρτίου του 2012 ο Μαχμούντ Σαρσάκ ξεκίνησε απεργία πείνας. Χθες, Δευτέρα (18/6), έβαλε στο στόμα του ένα κομμάτι σοκολάτας, στέλνοντας το μήνυμα ότι δίνει τέλος στη διαμαρτυρία του, μετά τη συμφωνία που κατάφερε ο δικηγόρος του για απελευθέρωσή του.

92 ημέρες μετά
Η απεργία του κράτησε 92 ημέρες, διάστημα κατά το οποίο τρεφόταν περιοδικά με υγρά, όπως γάλα. Η διαμαρτυρία του στοίχισε, μεταξύ άλλων, την απώλεια τουλάχιστον 30 κιλών ενώ ανεξάρτητοι γιατροί που τον εξέτασαν είπαν ότι υποφέρει από λιποθυμίες, απώλεια μνήμης και παρατηρούνται επικίνδυνες μεταβολές στον σφυγμό του. Ο Σαρσάκ δεν είναι φυσικά ο μοναδικός κρατούμενος, ούτε ο πρώτος απεργός πείνας, αλλά είναι ο μόνος Παλαιστίνιος που άντεξε σχεδόν τρεις μήνες χωρίς φαγητό.
Μέρος της συμφωνίας που πέτυχε ο δικηγόρος του, Μοχάμεντ Τζαμπαρίν, είναι η μεταφορά του Σαρσάκ από την κλινική της φυλακής σε αστικό νοσοκομείο, προκειμένου να αναρρώσει. Η απελευθέρωσή του αναμένεται να γίνει στις 10 Ιουλίου.
Στο διάστημα που προηγήθηκε η περίπτωσή του απασχόλησε, μερικώς, τον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Καθώς ο Ερίκ Καντονά αλλά και ο Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς διαμαρτύρονταν, ζητώντας την απελευθέρωσή του, η FIFA εξέδωσε ανακοίνωση για να εκφράσει την ανησυχία της.
Το θέμα υπέπεσε στην αντίληψη της παγκόσμιας ομοσπονδίας, όπως εξηγεί και στην ανακοίνωση, έπειτα από τις προσπάθειες της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Παλαιστίνης.
Οι αρχές της χώρας ζήτησαν από τα αρμόδια όργανα να αποκλείσουν το Ισραήλ από την διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U-21, το οποίο και έχει προγραμματιστεί να γίνει του χρόνου.
Ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί δήλωσε τη Δευτέρα πως ζήτησε από την ισραηλινή ομοσπονδία ποδοσφαίρου να μεριμνήσει για την υπόθεση του Σαρσάκ, αλλά η διοργάνωση θα γίνει ως έχει προγραμματιστεί.
«Η ισραηλινή ομοσπονδία κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει αυτή τη διοργάνωση. Δεν μπορούμε να την καταστήσουμε υπεύθυνη για την πολιτική κατάσταση της χώρας», εξήγησε μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: