RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Όχι σε κάθε είδους διακρίσεις!

Αναδημοσιεύουμε από το sentragoal
 «Οι ομοφυλόφιλοι είναι... άρρωστοι και δεν έχουν θέση στο ποδόσφαιρο». Τα παραπάνω λόγια θυμίζουν απόψεις ακροδεξιών οργανώσεων, νεοφασιστών και νεοναζί που τελευταία έχουν έντονη παρουσία στα ευρωπαϊκά γήπεδα... Και δυστυχώς, όχι μόνο...
Τα συγκεκριμένα λόγια ανήκουν σε έναν επίσημο παράγοντα, στον πρόεδρο της κροατικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, πρώην ποδοσφαιριστή και προπονητή της Εθνικής της χώρας του.
Ο λόγος για τον... αξιότιμο κύριο Βλάτκο Μάρκοβιτς, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Vecernji List» και επιτέθηκε στους ομοφυλόφιλους με λόγια που έρχονται να προσβάλλουν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και φυσικά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις εντολές της FIFA και της UEFA.
«Οσο είμαι εγώ στην θέση του προέδρου της Κροατικής ομοσπονδίας, ομοφυλόφιλος ποδοσφαιριστής δεν πρόκειται να αγωνιστεί στο εθνικό συγκρότημα», είπε αρχικά ο Μάρκοβιτς. Και η κατάσταση έγινε ακόμη πιο τραγική όταν ρωτήθηκε εάν έχει συναντήσει γκέι παίκτες στην καριέρα του. «Οχι, ευτυχώς μόνο... υγιείς άνθρωποι παίζουν ποδόσφαιρο»!
Καταγγελίες από οργανώσεις
Οπως ήταν φυσικό, οι δηλώσεις του προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις ομοφυλοφιλικών οργανώσεων- όπως η Kontra και η Iskorak- αλλά και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι τον κατήγγειλαν φτάνοντας μέχρι την UEFA.
Πολλοί είναι αυτοί που ζητάνε την παραδειγματική τιμωρία του Μάρκοβιτς, την στιγμή μάλιστα που η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος στον ρατσισμό και την ομοφοβία, την οποία προσπαθεί να καταπολεμήσει με κάθε τρόπο.
«Να τιμωρηθεί ο ίδιος και η Κροατία»
Πάντως, το θετικό είναι πως η αναδημοσίευση των δηλώσεών του, βρήκε το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγνωστών του διαδικτύου να τις καταδικάζει... «Η UEFA θα πρέπει να τιμωρήσει παραδειγματικά την κροατική ομοσπονδία ποδοσφαίρου και να απαγορεύσει στις ομάδες της να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε διοργάνωση της Ευρώπης», αναφέρει κάποιος σε forum αγγλικού σάιτ που αναδημοσιεύει τις δηλώσεις.
Και κάποιοι άλλοι απλά... κάνουν πλάκα: «Καλά τα λες... Επίσης, δεν θα μπορούσες να προπονήσεις κανέναν παίκτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ» ή «δεν θα μπορούσες να προπονήσεις την Πορτογαλία γιατί εκεί παίζει ο Κριστιάνο Ρονάλντο»!


 Προφανώς και δεν είναι η πρώτη φορά που άνθρωποι του αθλητισμού (και όχι μόνο του ποδοσφαίρου) αναφέρονται με απαξιωτικό τρόπο στους ομοφυλόφιλους. Ήταν λίγο πριν το καλοκαίρι που η φωτογραφία του Πικέ με τον Ιμπραήμοβιτς έκανε το γύρο του κόσμου συνοδευόμενη από (κοροϊδευτικά πολλές φορές) διάφορα σχόλια. Ήταν πριν κάποιους μήνες που ο Ντάτολο (τότε παίκτης του ΟΣΦΠ που έχει κάνει φωτογράφηση σε gay περιοδικό) περιφερόταν στις σελίδες συγκεκριμένης εφημερίδας ως ο πλέον κατάλληλος παίκτης (λόγω της φωτογράφησης και πλέον βαφτισμένος "Ντάκολο") για την "ομάδα της φουστιάς" (όπως χαρακτηριζόταν η ομάδα του Πειραιά). Πολλές φορές άλλωστε τα πρωτοσέλιδα του α(θ)λητικού τύπου έχουν γεμίσει με σεξιστικά και ρατσιστικά υπονοούμενα ύστερα από νίκες επί των αντιπάλων.


Ο συγκεκριμένος Κροάτης που είπε όλα αυτά ας μην ξεχνάμε ότι κατάγεται από μια χώρα και μια περιοχή που μόνο ανεκτική  δεν είναι σε οτιδήποτε διαφορετικό. Οι εθνικιστικές  και ρατσιστικές απόψεις έχουν βρει πρόσφορο έδαφος όχι μόνο στις πρώην γιουγκοσλαβικές κοινωνίες αλλά και στα γήπεδά τους. Μία κατάσταση που αποδεικνύει ότι οι κάθε είδους διακρίσεις πρέπει να παλεύονται διαρκώς τόσο έξω αλλά ΚΑΙ ΜΕΣΑ στις κερκίδες. 

Παραθέτουμε εδώ και ένα παλαιότερο κείμενο της Α.Ο. Προοδευτικής Τούμπας σχετικά με το ζήτημα.

ΥΓ. "Άξια" αναφοράς είναι επίσης τα τόσα συνθήματα που ακούγονται στα γήπεδα για τον "πουσταρά" αντίπαλο. Προφανώς και κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι όσοι τα φωνάζουν είναι και ομοφοβικοί απαραίτητα μιας και οι βρισιές αποτελούν πλέον καθημερινότητα και δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την (πολιτική και) κοινωνική θέση του καθενός. Καλό θα ήταν όμως να προσπαθούμε μερικές φορές να  κάνουμε αυτοκριτική και να αντιλαμβανόμαστε τις αδυναμίες μας χωρίς να τις κρύβουμε κάτω από ένα γενικό "γήπεδο είναι".
ΥΓ2. Το πανό της παρακάτω φωτογραφίας κοσμεί, σε κάθε παιχνίδι, την κερκίδα των  οπαδών της Βαλερένγκα, οι οποίοι αφού έδιωξαν τους ναζί-οπαδούς από το γήπεδο, έκαναν την κερκίδα τους ανοιχτή σε όλους. Τα χρώματα του πανό είναι αυτά της LGBT κοινότητας.
ΥΓ3. Κοιτάξτε και εδώ λίγο πριν το τέλος της ανάρτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: