RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Σαν σήμερα RIP

Την Κυριακή 11 Μάη του 1985 η Bradford City φιλοξενούσε τη Lincoln City σε ένα ματς γιορτή για τους γηπεδούχους καθώς θα έκλεινε πανηγυρικά η χρονιά με την άνοδό τους στη δεύτερη εθνική κατηγορία.

Στις 15:40, μόλις πέντε λεπτά πριν τη λήξη του ημιχρόνου, παρατηρήθηκε μια εστία πυρκαγιάς κάτω από μία κερκίδα. Πιστεύεται ότι ξεκίνησε από φίλαθλο που αφού άναψε το τσιγάρο του πέταξε το σπίρτο κάτω από την κερκίδα, όπου βρισκόταν σωρός από σκουπίδια. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα και οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να εκκενώνουν την κερκίδα. Το ξύλινο μέρος της οροφής κερκίδας άρπαξε αμέσως φωτιά. Καμμένα μέρη άρχισαν να πέφτουν πάνω στους θεατές και σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά η κερκίδα είχε παραδοθεί κυριολεκτικά στις φλόγες. 

Η όψη της κερκίδας εκείνη την ημέρα

Η όψη της κερκίδας την επόμενη μέρα

Οι φίλαθλοι άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν άλλοι προς το γήπεδο και άλλοι προς τις εξόδους, οι οποίες όμως ήταν κλειστές και κανένας υπεύθυνος ασφαλείας δεν βρισκόταν εκεί για να τις ανοίξει. Η πίεση των φιλάθλων όμως κατάφερε να ανοίξει επτά από αυτές και αρκετοί να καταφέρουν να βγουν έξω από το γήπεδο. 

Αρκετοί από τους φιλάθλους προσπάθησαν να βοηθήσουν όσους δεν κατάφεραν να διαφύγουν από την κερκίδα. Το ίδιο έπραξαν και οι αστυνομικοί καθώς και παίκτες και προπονητές. Όλα όμως γινόταν με γυμνά χέρια και χωρίς πυροσβεστήρες καθώς αυτοί είχαν απομακρυνθεί προληπτικά από τις κερκίδες για να μην χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση επεισοδίων. 

Συνολικά βρήκαν το θάνατο 56 φίλαθλοι, 2 εκ των οποίων ήταν οπαδοί της Lincoln, και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 265. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς βρέθηκαν κοντά στην έξοδο K από την οποία δεν κατάφεραν ποτέ να βγουν ενώ ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο γηραιότερος φίλαθλος της Bradford και πρώην πρόεδρός της, Sam Firth.

Το μνημείο που στήθηκε προς τιμή των νεκρών φιλάθλων

Η πυροσβεστική έφτασε τέσσερα λεπτά αφότου την κάλεσαν αλλά η δύναμη της φωτιάς ήταν τέτοια που δεν της επέτρεψε να συνδράμει όσο θα έπρεπε. Οι αστυνομικές δυνάμεις "καθάριζαν" το γήπεδο μέχρι τις τέσσερις τα ξημερώματα ενώ αρκετά κανάλια είχαν ζωντανές συνδέσεις με το γήπεδο.

Η κερκίδα που συνέβησαν όλα μετά και την τελευταία ανακαίνισή της το 2001 

Η τραγωδία του Bradford σημάδεψε για πάντα το βρετανικό ποδόσφαιρο αλλά αποτέλεσε και μια καλή ευκαιρία για την αναδιάρθρωσή του. Έκτοτε απαγορεύτηκε η κατασκευή ξύλινων κερκίδων σε όλα τα γήπεδα ενώ εισήχθησαν και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούσαν την ασφάλεια των θεατών. Πρέπει να σημειωθεί επίσης οτι η διοίκηση της Bradford είχε προειδοποιηθεί αρκετές φορές από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον κίνδυνο που κρύβουν οι σωροί από σκουπίδιαν κάτω από τις κερκίδες. Ωστόσο, δεν έκανε ποτέ το παραμικρό για αυτό το θέμα ενώ ακόμα και οι φίλαθλοι δέχτηκαν το γεγονός ως ατυχές και τίποτα παραπάνω.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τι έγραψε το BBC για εκείνη την ημέρα και εδώ την εμπειρία ενός από τους διασωθέντες.

Παραθέτουμε και δύο βίντεο (το πρώτο την ώρα της περιγραφής του αγώνα και το δεύτερο από το CNN) με τα γεγονότα εκείνης της ημέρας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=54w_lcwjFTI