RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Σαν σήμερα RIP

Στις 11 Απρίλη του 2001 κόσμος άρχισε να συρρέει στο Ellis Park Stadium του Γιοχάνεσμπουργκ για να παρακολουθήσει το ντέρμπι ανάμεσα στους Kaiser Chiefs και τους Orlando Pirates. Είχαν προπωληθεί μόλις 4.000 εισιτήρια. Το γήπεδο, χωρητικότητας 60.000 θέσεων, ήταν ήδη γεμάτο αλλά 30.000 επιπλέον κόσμος προσπαθούσε να μπει σε αυτό. Σύμφωνα με μαρτυρίες ο αριθμός των θεατών του αγώνα ξεπερνούσε τους 80.000.

Στην προσπάθεια τους να βλέπουν καλύτερα τον αγωνιστικό χώρο, οι θεατές άρχισαν να στριμώχνονται και να σπρώχνονται ενώ κόσμος συνέχιζε να εισέρχεται στο γήπεδο. Μέχρι και οι δημοσιογραφικές θέσεις είχαν γεμίσει. Κάποια στιγμή ο κόσμος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν αρκετοί και να δημιουργηθεί μια απίστευτη εικόνα χάους και ασφυξίας. Μπάτσοι και σεκιουριτάδες επιτέθηκαν στο πλήθος με δακρυγόνα στην προσπάθεια τους να συγκρατήσουν τους "τζαμπατζήδες". Το αποτέλεσμα ήταν 43 νεκροί και πάνω από 150 τραυματίες. Η Αστυνομική Διεύθυνση αρνείται αυτήν την εκδοχή και το τελικό πόρισμα αναφέρει ότι αιτία ήταν η είσοδος θεατών χωρίς εισιτήριο καθώς και τα ελλιπή μέτρα ελέγχου των φιλάθλων.

Μόλις έγινε αντιληπτό το τι ακριβώς συνέβη, το παιχνίδι σταμάτησε και ο αγωνιστικός χώρος γέμισε με τα κορμιά φιλάθλων για να τους παρσχεθούν οι πρώτες βοήθειες αλλά και για να γίνει η αναγνώριση των νεκρών.


ΥΓ. Εδώ και εδώ μπορείτε να διαβάσετε κάποιες μταγενέστερες μελέτες με αρκετά στοιχεία για τα  γεγονότα της τραγικής εκείνης ημέρας. Ενώ εδώ θα βρείτε φωτογραφίες αλλά και περιγραφές του ίδιου γεγονότος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: