RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

A las barricadas!


Γνωστό ότι οι Βάσκοι και οι Καταλανοί δεν αυτοχαρακτηρίζονται ως Ισπανοί. Γνωστό ότι η Βασκονία και η Καταλονία έχουν τις δικές τους εθνικές ομάδες, τις δικές του σημαίες, τους δικούς τους ύμνους, τις δικές τους γλώσσσες, τις δικές τους διοικητικές μορφές οργάνωσης, τη δική τους κουλτούρα και ιστορία. Γνωστό ότι τα ultra-groups των οπαδών των ομάδων αυτών των περιοχών (με τη θλιβερή εξαίρεση της Εσπανιόλ) είναι αντιφασιστικά (αν κι έχουμε ακούσει ουκ ολίγα αντιφατικά αλλά διευρενίσιμα για τους boixos-nois) . Γνωστό ότι και οι δύο περιοχές καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους φασίστες του Φράνκο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Γνωστό ότι ήταν οι περιοχές με τους περισσότερους διωχθέντες μετά την επικράτηση του φασισμού το 1939. Γνωστό ότι και στις δύο περιοχές έδρασαν μαχητικά αυτονομιστικά κινήματα. Γνωστό ότι οι οπαδοί στα γήπεδα κουνούν τις δικές τους σημαίες και όχι τις ισπανικές. Γνωστό το μίσος για ο,τιδήποτε καστιγιάνικο.

Λογική κι επόμενη λοιπόν η γιούχα απέναντι στο βασιλικό ζεύγος που παρακολούθουσε τον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας στο μπάσκετ. Οι Βάσκοι και οι Καταλανοί στάθηκαν στο ύψος των ιστορικών τους παραδόσεων και γιούχαραν  κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου της Ισπανίας, ο οποίος διήρκησε μόλις 35 δευτερόλεπτα! Μια γιούχα που κρύβει πολλά νοήματα, απ' αυτά που κανείς από τους δημοσιογράφους που κάλυψαν το γεγονός δεν ανέφερε.

Άλλωστε, τα ΜΜΕ (π.χ. sentragoal, contra, gazzetta) αναφέρθηκαν μόνο στην εξαιρετική ατμόσφαιρα που επικράτησε, τους πολιτισμένους φιλάθλους, το ρεκόρ εισητηρίων και τις εταιρείες που επενδύουν στο final-8 (άτιμο χρήμα...) και το ωραίο θέαμα. Μόνο που δεν εξήραν και τους γλείφτες που χειροκροτούσαν με περίσσεια γελοιότητα το βασιλικό ζεύγος... Η γιούχα απλά συμπλήρωσε το ρεπορτάζ χωρίς καν να μπει κάποιος στον κόπο να την αιτιολογήσει.Μοναδική εξαίρεση το ιστολόγιο: http://greekbball.blogspot.com/   

Μπράβο, όπως και να έχει, στους Βάσκους και τους Καταλανούς που συνεχίζουν να κρατάνε ψηλά τη σημαία του μίσους για αυτήν τη φάρα, τη βασιλική και τους γλείφτες της!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλά ξηγήθηκαν όπως και πέρσι στον τελικό κυπέλλου Ισπανίας στο ποδόσφαίρο.Το κακό είναι όμως ότι πολλές φορές χάνουν το δίκιο τους και με τις ενέργειες τους καταλήγουν να γίνονται και αυτοί ίδιοι μ΄αυτούς που βρίζουνε.Όπως γνωρίζουν οι πιο πολλοί υπάρχουν κινήματα που υποσρτηρίζουν την ανεξαρτησία(Βασκίας,Καταλωνίας)και είναι εθνικιστικά.