RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΑΚ

Στις 27-01, πριν ένα μήνα ακριβώς δηλαδή, ο ΠΣΑΚ (πανελλήνιος σύλλογος αμειβομένων καλαθοσφαιριστών) εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Ο ΠΣΑΚ παραθέτει και δημοσιοποιεί την πρόταση που κατέθεσε για την καταπολέμηση της βίας έπειτα από σχετικό αίτημα της ΔΕΑΒ.Πιστεύουμε ότι μέσα σε ένα περιβάλλον που η δημιουργία επεισοδίων δεν έχει καμία επίπτωση τόσο στους φυσικούς όσο και στους ηθικούς αυτουργούς αυτών, είναι αδύνατη η καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Κατά τη γνώμη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβόμενων Καλαθοσφαιριστών δεν υπάρχει η απαιτούμενη θέληση και το σθένος να παρθούν τα απλά μέτρα που θα αποτρέπουν τα φαινόμενα βίας. Ο σύνδεσμος μας προτείνει τα παρακάτω ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο:

1) Μηδενική ανοχή της αστυνομίας όσον αφορά τις συλλήψεις των ταραξιών. Οι συλλήψεις αυτές θα πρέπει να γίνονται βεβαίως με την χρησιμοποίηση της ελάχιστης δυνατής βίας από την πλευρά της αστυνομίας.

2) Χρήση των μέσων της τεχνολογίας που διαθέτουμε για συλλήψεις και απόδοση της δικαιοσύνης. Υπάρχουν κάμερες στα γήπεδα οι οποίες ή δεν χρησιμοποιούνται ή δεν αξιολογούνται. Άραγε τι απέγινε ο φάκελος που είχε η καταθέσει η ΠΑΕ ΑΕΚ προ ετών που απεικονιζόντουσαν οι ταραξίες; Δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα;

3) Αυστηρότατες τιμωρίες οι οποίες να εφαρμόζονται στις περιπτώσεις σύλληψης των ταραξιών και η φυλάκιση τους και παραμονή στα σωφρονιστικά ιδρύματα για το διάστημα που προβλέπει ο νόμος. Με το να συλλαμβάνονται οι ταραξίες και την επόμενη μέρα να αφήνονται ελεύθεροι δεν πρόκειται ποτέ να αποτραπεί η χρήση βίας. Αν ο νόμος δεν προβλέπει αρκετά αυστηρές ποινές ας τις προβλέψει.

4) Απαγόρευση μετακίνησης οπαδών. Εμείς οι παίκτες είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι θέλουμε να αγωνιζόμαστε σε γήπεδα που να έχουν φιλάθλους και των δύο ομάδων αλλά δεν είναι δυνατόν να στρουθοκαμηλίζουμε και να μην καταλαβαίνουμε ότι δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα για να γίνει αυτό. Αν θέλουμε να μειώσουμε την βία θα πρέπει αρχικά να μειώσουμε και τις ευκαιρίες που θα έχουν οι ταραξίες για να την προκαλέσουν.

5) Σε συνδυασμό με την παραπάνω πρόταση προτείνουμε να υπάρχουν αυστηρότατες τιμωρίες για τις ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι προκαλούν τα επεισόδια. Θα πρέπει να ξεκινάμε από την τιμωρία κεκλεισμένων των θυρών μέχρι και την απαγόρευση εξόδου στην Ευρώπη και την αφαίρεση βαθμών. Είναι σαφές ότι οι σύλλογοι οι οποίοι πραγματικά θέλουν μπορούν να μειώσουν τα φαινόμενα βίας στις τάξεις των οπαδών τους. Δεν είναι τυχαίο ότι τα φαινόμενα βίας σε ευρωπαϊκούς αγώνες των ομάδων μας είναι σπάνια, αφού υπάρχει βεβαιότητα τιμωρίας της ομάδας της οποίας οι οπαδοί τα προκαλούν. Οι τιμωρίες-χάδια που έχουμε συνηθίσει δεν οδηγούν προς την κατεύθυνση που ζητάμε. Οι ομάδες πρέπει να είναι υπεύθυνες για τα επεισόδια που προκαλούν οι οπαδοί-στρατοί τους.

6) Επανεξέταση του ζητήματος των συνδέσμων φιλάθλων των ομάδων. Τα συγκεκριμένα clubs αντί να είναι οργανισμοί προώθησης του φίλαθλου πνεύματος κατάντησαν οργανωμένοι «στρατοί» και εστίες δημιουργίας βίας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν χρειάζεται να "εφεύρουμε τον τροχό" για να σταματήσουμε τα φαινόμενα βίας στον αθλητισμό. Ούτε χρειάζεται να δημιουργήσουμε εξεζητημένες λύσεις και να κάνουμε προτάσεις που παρόμοιες τους δεν θα έχουν δημιουργηθεί ποτέ. Η εφαρμογή των μέτρων είναι το πρόβλημα και όχι τα μέτρα αυτά καθ' αυτά τα οποία θα πρέπει να είναι τα πιο αυτονόητα και λογικά. Ταυτόχρονα τόσο οι αθλητές όσο και οι προπονητές θα πρέπει να λάβουμε ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας και αυτή είναι μία κατεύθυνση στην οποία ο σύνδεσμος μας κινείται στην πράξη.

Προκαλεί εντύπωση, τουλάχιστον, η διατύπωση αυτών των θέσεων για την πάταξη της βίας στα γήπεδα. Γιατί είναι ότι πιο ακραίο έχουμε διαβάσει σε σχέση με αυτό το θέμα. Τη στιγμή που ακόμα φυλακίζονται οπαδοί για αστείους λόγους, τη στιγμή που συντάσσονται αντισυνταγματικοί νόμοι προκειμένου να "καταπολεμηθεί το φαινόμενο", οι αθλητές ζητούν, αν όχι απαιτούν, μηδενική ανοχή από την πλευρά της αστυνομίας, κάμερες παντού και εγκλεισμό για τους "άτακτους". Και όλες αυτές οι τόσο ακραίες και συντηρητικές εώς και φασιστικές θέσεις-προτάσεις από παίκτες-αθλητές που αποθεώνουμε στα γήπεδα.

Να θυμίσουμε μόνο, πως μετά τη λήξη του αγώνα μπάσκετ μεταξύ ΑΕΚ και Πανιωνίου για την τρίτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο αντιπρόεδρος του ΠΣΑΚ και παίκτης της κυανέρυθρης ομάδας είχε δηλώσει εντυπωσιασμένος από την φανατισμένη ατμόσφαιρα στο γήπεδο του Σπόρτινγκ. Παρόλο τα υβριστικά συνθήματα, τις ρίψεις αντικειμένων, είχε τονίσει πως τέτοια ατμόσφαιρα πρέπει να έχουν όλα τα παιχνίδια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: